Ładowanie
Hotel Skipper

Dzień Śledzia III edycja listopad 2022

29-11-2022

Ahoj Śledziożercy

Kolejna edycja sztandarowego dla Skippera #dziensledzia już za nami.

Była to druga w tym roku promocja naszego wydarzenia i podsumowując je jednym słowem okraszonym przymiotnikiem: BARDZO UDANA.

Przede wszystkim dziękujemy Wam – Drodzy Goście, że tak licznie przybyliście na pokład Skippera i wspólnie z nami celebrowaliście smaki potraw przygotowanych przez nasz zespół z należytą starannością i wyczuciem smaku.

Jak dobrze wiecie, śledź to z pozoru zwykła, prosta ryba – nasze bałtyckie dobro. Prawdziwy kunszt to wyczarować z tej zwykłej – niezwykłej ryby, takie propozycje dań, które nie tylko pozostaną w pamięci, ale będą odtwarzane w Waszych domach, aby kultywować tradycję przyrządzania śledzia i dodatkowo „bawić się” tą rybą tworząc różne wariacje smakowe.

Podczas niedzielnego spotkania w hotelowej Restauracji Bukszpryt oprócz cotygodniowych bufetów obiadowych mieliście Państwo możliwość posmakowania kilku odsłon śledzia, które (nie bądźmy zbyt skromni:) bardzo przypadły Wam do gustu.

Zacznijmy od zupy, gdyż była ona pozytywnym zaskoczeniem, chociaż wzbudziła drobne kontrowersje…;), ale uwaga: tylko i wyłącznie przed konsumpcją.

Mianowicie w niedzielę w kociołku czekał na Was – żur, z tradycyjnym jajkiem i nieoczywistym dodatkiem w postaci właśnie śledzia. Obiektywnie możemy powiedzieć, że gusta w tym przypadku nie były podzielone i żur bardzo Wam smakował.

Kto planuje zaserwować taką wariację żuru na rodzinnym obiedzie?

Z dań głównych, w bufecie, #dziensledzia reprezentował śledź w śmietanie z jabłkiem, a bufet rybny ukazał 8 śledziowych wariacji:

  1.  Śledź opiekany z ananasową salsą
  2.  Spring roll z śledziem, warzywami korzeniowymi i czerwoną kapustą
  3. Sałatka śledziowa z suszonym żółtkiem
  4. Paprykarz szczeciński z matiasem i bułką maślaną
  5. Pralinki z śledzia wędzonego na pumperniklu
  6. Sushi z śledziem marynowanym z kimchi
  7. Chłodnik śledziowy na maślance
  8. Śledź z winogronami, pomidorami i kuminem

Punktem kulminacyjnym wydarzenia był live cooking w wykonaniu szefa kuchni, Krystiana Sosnowskiego, który przygotował dla Gości pokaz przyrządzania śledzia, którego na co dzień każdy z Gości Restauracji Bukszpryt może spróbować, zamawiając go z karty.

Szef opowiadał o dodatkach, zdradził kilka swoich kulinarnych sekretów, a pokaz opalania śledzia na pieńku bukowym zakończył się oklaskami i słowami uznania.

Także nie pozostaje nam nic innego jak zaprosić Państwa na kolejną, już IV edycję #dziensledzia, która z pewnością odbędzie się na przełomie lutego/marca 2023 roku.

Zapraszamy do galerii zdjęć z wydarzenia:

Autor: Marta Kurgan

Pozostańmy w kontakcie

Cała nasza załoga dokłada wszelkich starań, aby Twoje doświadczenie z pobytu było wyjątkowe. Jeśli takie było - wrócisz do nas, dlatego już teraz zachęcamy Ciebie do zapisania się do naszego newslettera.

Zapisz się do newsletter

Zapisz

© 2023 Hotel Skipper, Rewa, ul. Sztormowa 2 | projekt i wykonanie peka.pro

Ahoj! Zapraszamy na niedzielne bufety obiadowe - w godzinach 13.00-16.00 - informacje i rezerwacje stolików - 538-329-393 lub 882-516-076