Smak tradycji w nowoczesnej odsłonie – rozkoszuj się autorskim menu zaledwie 15 m od morza

Propozycje kulinarne, które tworzymy w Restauracji Bukszpryt w Hotelu Skipper**** opierają głównie na lokalnych produktach. Jeżeli sięgamy po produkty z innych części Polski to tylko po takie, które są naprawdę wyjątkowe np. szafran. Pokonuje on drogę 740 km aby wzbogacić nasze potrawy. Mowa o szafranie izerski, uprawianym  w Polsce w okolicach Sudetów. Jest to wspaniały dodatek zarówno do dań wytrawnych jak i deserów. Używany w kuchni staropolskiej powraca w wielkim stylu zwłaszcza, że to produkt krajowy. W połączeniu z kaczką nadaje wspaniały aromat naszemu rosołowi. Idealnym dodatkiem do rosołu są pierożki z mięsem kaczki i żurawiną.

 

Trend lokalności

towarzyszy nam od dawna, chcemy go mocno wspierać i kultywować. To prostota i tradycja w jednym. Poza tym region, w którym działamy obfituje w wyjątkowe bogactwo produktów i smaków. Natura obdarzyła nas nie tylko rybami ale i dziczyzną. Nadmorski Park Krajobrazowy oraz Rezerwat przyrody Mechelińskie Łąki zamieszkują sarny oraz dziki. Natomiast okoliczne wody bogate są w dorsza i łososia.  Co ciekawe w rezerwacie można natknąć się na nadmorskie wydmy z zaroślami ROKITNIKA, który jest wykorzystywany w naszym menu nie tylko do deserów ale również do wytrawnych sosów do mięsa.

 

Tereny Pomorza to również unikatowe hodowleKaczki i gęsi  w tym regionie są popularne   od lat. Gęś Pomorska właśnie stąd rozpowszechniła się na obszar całej Europy. Hodowcy ptaków posługiwali się tą odmianą do uszlachetniania innych odmian. Kaczkę już w XVIII wieku jadano tu bardzo często, nie tylko od święta. Na dworze Artusa podawano ją w pomarańczach. W Restauracji Bukszpryt podczas niedzielnych obiadów  serwujemy kaczkę w całości z pomarańczami i żurawiną, nacieraną majerankiem i czosnkiem, marynowaną 24 godziny. Zdradzę sekret – aby mięso było kruche i smakowite kaczka spędza całą dobę  w solance.

 

Na uwagę zasługują też kozie sery (również pojawiają się w naszej karcie), które pochodzą z małej wsi na KaszubachRobaczkowo. To tam mieści się Gospodarstwo Kaszubska Koza, gdzie gospodarze czynią prawdziwe cuda, aby ich produkt był dopieszczony w 100%.

Ser Piwoszek w karcie wiosennej połączyliśmy z Porto, szalotkami, pieczonym jabłkiem i słodką chałką. W odsłonie jesiennej mamy Kozią rurę – ser podpuszczkowy świeży, twarogowy, który w połączeniu z porzeczkami z nalewki, cykorią i gruszką daje niesamowite doznania smakowe oraz zastrzyk witamin na chłodniejsze dni.

 

W naszych propozycjach nie mogło zabraknąć kiszonek, które ku mojej radości stają się ostatnio bardzo popularne, wręcz modne. Dla mnie kiszonki od zawsze miały dużą wartość zarówno kulinarną jak i sentymentalną. To wspomnienie mojego dzieciństwa,  do dziś pamiętam wyborny smak kiszonych rydzy czy kiszonej fasolki szparagowej mojej babci, która pochodzi z Borów Tucholskich. To właśnie ona zaszczepiła we mnie kiszonkowego bakcyla.

W naszej karcie kiszony rabarbar oraz szparag to dodatki do przystawek. Nasi Goście mogą również zabrać ze sobą do domu zestaw domowych kiszonek – gdzie oprócz rabarbaru znajdziemy kalarepkę, sałatę rzymską, czy kalafior.

Położenia Rewy pozwoliło nam nawiązać współpracę z ekologiczną pasieką „Dębowa”. 

Wytwarzane tam miody trafiają do nas i już od rana hotelowi Goście mogą się nimi raczyć podczas śniadań. W propozycjach  menu restauracji, wspaniały smak i aromat miodu pochodzący z biało – różowych kwiatków gryki znaleźć można w duecie z rokitnikiem, a z dodatkiem redukcji cielęcej tworzą wspaniały smak.

Nieodzownym urządzeniem w naszej kuchni jest wędzarka. Sami przygotowujemy pyszne wędzone wędliny, kiełbasy i mięsaW sezonie letnim gościł w karcie schab wędzony z jajkiem poszetowym i zielonymi szparagami w emulsji maślanej. Naszą specjalnością na weselach jest wiejski stół, na którym znajduje się dużo wędzonych produktów.

 

W każdą niedziele w Restauracji Bukszpryt można delektować się pysznymi macami pomorskimi, które wypiekami samodzielni. Jest to kolejny przykład dziedzictwa regionalnego – tradycyjny wypiek z  ciasta drożdżowego.

Oczywiście moja autorska kuchnie nie mogłaby istnieć bez zespołu kucharzy, którzy są pełni pasji i zaangażowania. Każdego dnia wspólnie odkrywamy nowe smaki, testując różne połączenia aby w konsekwencji móc zaproponować ciekawe propozycje naszych Gości, których uwielbiamy zaskakiwać. Chyba całkiem dobrze nam to wychodzi ponieważ Goście powracają i chętnie kosztują nowości.

To dla mnie wielki zaszczyt, że mogę pracować z tak fantastycznymi kucharzami.  Bez mojej załogi z całą pewnością mógłbym spakować noże i oddać fartucha !

zapraszam serdecznie w kulinarny rejs do Restauracji Bukszpryt

Krystian Sosnowski – Szef Kuchni

szef kuchni, hotel skipper, szef gotuje, kim jest szef hotelu skipper?

 

 

SPRAWDŹ AKTUALNE MENU RESTAURACJI BUKSZPRYT

No images found!
Try some other hashtag or username
Napisz do nas

Masz jakieś pytania? Napisz do nas! Postaramy się odpowiedzieć najszybciej jak to tylko możliwe.

Start typing and press Enter to search