Smak tradycji w nowoczesnej odsłonie – rozkoszuj się autorskim menu zaledwie 15 m od morza

Propozycje kulinarne, które tworzymy w Restauracji Bukszpryt w Hotelu Skipper**** opierają głównie na lokalnych produktach. Jeżeli sięgamy po produkty z innych części Polski to tylko po takie, które są naprawdę wyjątkowe np. szafran. Pokonuje on drogę 740 km aby wzbogacić nasze potrawy. Mowa o szafranie izerski, uprawianym  w Polsce w okolicach Sudetów. Jest to wspaniały dodatek zarówno do dań wytrawnych jak i deserów. Używany w kuchni staropolskiej powraca w wielkim stylu zwłaszcza, że to produkt krajowy. W połączeniu z kaczką nadaje wspaniały aromat naszemu rosołowi. Idealnym dodatkiem do rosołu są pierożki z mięsem kaczki i żurawiną.

 

Trend lokalności

towarzyszy nam od dawna, chcemy go mocno wspierać i kultywować. To prostota i tradycja w jednym. Poza tym region, w którym działamy obfituje w wyjątkowe bogactwo produktów i smaków. Natura obdarzyła nas nie tylko rybami ale i dziczyzną. Nadmorski Park Krajobrazowy oraz Rezerwat przyrody Mechelińskie Łąki zamieszkują sarny oraz dziki. Natomiast okoliczne wody bogate są w dorsza i łososia.  Co ciekawe w rezerwacie można natknąć się na nadmorskie wydmy z zaroślami ROKITNIKA, który jest wykorzystywany w naszym menu nie tylko do deserów ale również do wytrawnych sosów do mięsa.

 

Tereny Pomorza to również unikatowe hodowleKaczki i gęsi  w tym regionie są popularne   od lat. Gęś Pomorska właśnie stąd rozpowszechniła się na obszar całej Europy. Hodowcy ptaków posługiwali się tą odmianą do uszlachetniania innych odmian. Kaczkę już w XVIII wieku jadano tu bardzo często, nie tylko od święta. Na dworze Artusa podawano ją w pomarańczach. W Restauracji Bukszpryt podczas niedzielnych obiadów  serwujemy kaczkę w całości z pomarańczami i żurawiną, nacieraną majerankiem i czosnkiem, marynowaną 24 godziny. Zdradzę sekret – aby mięso było kruche i smakowite kaczka spędza całą dobę  w solance.

 

Na uwagę zasługują też kozie sery (również pojawiają się w naszej karcie), które pochodzą z małej wsi na KaszubachRobaczkowo. To tam mieści się Gospodarstwo Kaszubska Koza, gdzie gospodarze czynią prawdziwe cuda, aby ich produkt był dopieszczony w 100%.

Ser Piwoszek w karcie wiosennej połączyliśmy z Porto, szalotkami, pieczonym jabłkiem i słodką chałką. W odsłonie jesiennej mamy Kozią rurę – ser podpuszczkowy świeży, twarogowy, który w połączeniu z porzeczkami z nalewki, cykorią i gruszką daje niesamowite doznania smakowe oraz zastrzyk witamin na chłodniejsze dni.

 

W naszych propozycjach nie mogło zabraknąć kiszonek, które ku mojej radości stają się ostatnio bardzo popularne, wręcz modne. Dla mnie kiszonki od zawsze miały dużą wartość zarówno kulinarną jak i sentymentalną. To wspomnienie mojego dzieciństwa,  do dziś pamiętam wyborny smak kiszonych rydzy czy kiszonej fasolki szparagowej mojej babci, która pochodzi z Borów Tucholskich. To właśnie ona zaszczepiła we mnie kiszonkowego bakcyla.

W naszej karcie kiszony rabarbar oraz szparag to dodatki do przystawek. Nasi Goście mogą również zabrać ze sobą do domu zestaw domowych kiszonek – gdzie oprócz rabarbaru znajdziemy kalarepkę, sałatę rzymską, czy kalafior.

Położenia Rewy pozwoliło nam nawiązać współpracę z ekologiczną pasieką „Dębowa”. 

Wytwarzane tam miody trafiają do nas i już od rana hotelowi Goście mogą się nimi raczyć podczas śniadań. W propozycjach  menu restauracji, wspaniały smak i aromat miodu pochodzący z biało – różowych kwiatków gryki znaleźć można w duecie z rokitnikiem, a z dodatkiem redukcji cielęcej tworzą wspaniały smak.

Nieodzownym urządzeniem w naszej kuchni jest wędzarka. Sami przygotowujemy pyszne wędzone wędliny, kiełbasy i mięsaW sezonie letnim gościł w karcie schab wędzony z jajkiem poszetowym i zielonymi szparagami w emulsji maślanej. Naszą specjalnością na weselach jest wiejski stół, na którym znajduje się dużo wędzonych produktów.

 

W każdą niedziele w Restauracji Bukszpryt można delektować się pysznymi macami pomorskimi, które wypiekami samodzielni. Jest to kolejny przykład dziedzictwa regionalnego – tradycyjny wypiek z  ciasta drożdżowego.

Oczywiście moja autorska kuchnie nie mogłaby istnieć bez zespołu kucharzy, którzy są pełni pasji i zaangażowania. Każdego dnia wspólnie odkrywamy nowe smaki, testując różne połączenia aby w konsekwencji móc zaproponować ciekawe propozycje naszych Gości, których uwielbiamy zaskakiwać. Chyba całkiem dobrze nam to wychodzi ponieważ Goście powracają i chętnie kosztują nowości.

To dla mnie wielki zaszczyt, że mogę pracować z tak fantastycznymi kucharzami.  Bez mojej załogi z całą pewnością mógłbym spakować noże i oddać fartucha !

zapraszam serdecznie w kulinarny rejs do Restauracji Bukszpryt

Krystian Sosnowski – Szef Kuchni

szef kuchni, hotel skipper, szef gotuje, kim jest szef hotelu skipper?

 

 

SPRAWDŹ AKTUALNE MENU RESTAURACJI BUKSZPRYT

W dniach 01.12-10.12.2019 strefa mokra SPA będzie nieczynna. Za utrudnienia przepraszamy.
  • Kuchnia od Kuchni     kuchnia menu restauracja
  • onepaulainstyle dzikujemy za wietne instarelacje z Rewy i Skippera
  • Pani Patrycja jak zawsze piknie umiechnita  oto nasz zca
  • agle     rewa hotelskipper regaty Yacht dka
  • Kolejne regaty za nami     yacht sailing
  • Oto wspaniay Skipper team kolejne przygotowania do wesela na finiszu
  • Troch czasu mino od HMC2019 Ale w kocu artyku nr
Napisz do nas

Masz jakieś pytania? Napisz do nas! Postaramy się odpowiedzieć najszybciej jak to tylko możliwe.

Start typing and press Enter to search