pomysł na walentynkową kolację z afrodyzjakami

Kochani!

pozwólcie, że zwrócimy się do Was właśnie w ten sposób. Już za moment Walentynki, więc to świetny powód na przygotowanie kolacji innej niż zwykle. Bogatej w smaki, z nutą świeżości, pełnej afrodyzjaków…

Pewnie myślisz sobie, że przygotowanie takiego dania w domu jest trudne, albo kosztowne…?! Otóż nie! nic bardziej mylnego. Wyśmienita kolacja w domu dla dwóch osób za niecałe 60 zł (w produktach) 🙂 Jeżeli zaciekawiłeś się, to zapraszamy Ciebie to poznania autorskiego przepisu naszego Szefa Kuchni Hotelu Skipper *** Łukasza Stankiewicza.

 


Łosoś w sezamie na zielonej sałatce ze szparagów z truskawkami

i puree z fioletowego ziemniaka


 danie_walentynkowe (1)
Potrzebne składniki, z których przygotujesz 2 (dwie) porcje dania:

Fioletowe ziemniaki – to inaczej chińska trufla, lub po prostu ziemniaki o fioletowym kolorze (smakują jak ziemniaki)
300g ziemniaków truflowych, lub zwykłych (ale wtedy nie uzyskasz fioletowego koloru)
50ml śmietany 34%
5g imbiru
20g masła
sól morska

Łosoś
180g łososia
50g białego sezamu
50g masła
4 łyżki oliwy
sól morska, pieprz świeży

Sałatka ze szparagów z truskawkami
200g szparagów
4 truskawki
1 pomarańcza
1 szalotka
6 pomidorków koktajlowych
1 łyżka miodu pomarańczowego, lub zwykłego
2 łyżki octu winnego jabłkowego
2 łyżki oliwy chilli, lub zwykła

Sos pomarańczowo-sojowy
100 ml soku z pomarańczy
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu imbirowego, lub zwykłego
30g zimnego masła

 

danie_walentynkowe_hotel_skipper

Przygotowanie dania następuje w etapach:

Puree z ziemniaka fioletowego z imbirem
1. ziemniaki ugotuj w mundurkach
2. w rondlu zagrzej śmietankę z kawałkami imbiru i masłem
3. przetrzyj ziemniaki lub zmiksuj dodając ciepłej śmietanki
4. dopraw solą
5. przełóż do rękawa cukierniczego

Łosoś z sezamie
1. łososia dopraw solą morską i pieprzem
2. obtocz w sezamie i smaż na maśle z dodatkiem oliwy

Sałatka ze szparagów z truskawkami
1. szparagi pozbaw twardych końcówek
2. pokrój je na cienkie paski, użyj obieraczki do warzyw i je sparz
3.truskawki pokrój w cienkie plastry
4. pomarańcze obierz ze skóry i wytnij segmenty
5. szalotkę pokrój w drobna kostkę
6. pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki
7. w osobnym naczyniu rozpuść miód pomarańczowy  z octem jabłkowym, dodaj odrobinę oliwy chilli
8. wymieszaj wszystkie składniki razem, dopraw solą morską i pieprzem

Sos pomarańczowo sojowy
1. zagotuj sok z pomarańczy wraz z miodem imbirowym i sosem sojowym
2. odparuj i zagęść zimnym masłem
3. dopraw solą i pieprzem

teraz połącz wszystkie elementy artystycznie na talerzu wg własnej wizji i… BON APPETIT

 

szef kuchni _ Lukasz Stankiewcz_Hotel_Skipper

 

 

 

 

 

Łukasz Stankiewicz
Szef Kuchni Hotelu Skipper***

 

poznaj nasze miejsce na wyjątkową kolację –> MOSTEK KAPITAŃSKI 


Jeżeli spodobał Wam się powyższy wpis – śmiało go udostępnij! Jednocześnie zapraszamy Ciebie do śledzenia nas na: facebook-u, instagramie oraz na naszym blogu.

  • Strefa relaksu sprawdzona przez zaog relaks przerwa praca break ekopuf
  • Nasze rzeby posgi s jednym z ulubionych elementw podczas zbierania
  • wakacje w Rewie    dzieci plaa urlop odpoczynek
  • Piknie w tej naszej Rewie     wakacje
  • Kuchnia od Kuchni     kuchnia menu restauracja
  • onepaulainstyle dzikujemy za wietne instarelacje z Rewy i Skippera
  • Pani Patrycja jak zawsze piknie umiechnita  oto nasz zca
Napisz do nas

Masz jakieś pytania? Napisz do nas! Postaramy się odpowiedzieć najszybciej jak to tylko możliwe.

Start typing and press Enter to search