pomysł na walentynkową kolację z afrodyzjakami

Kochani!

pozwólcie, że zwrócimy się do Was właśnie w ten sposób. Już za moment Walentynki, więc to świetny powód na przygotowanie kolacji innej niż zwykle. Bogatej w smaki, z nutą świeżości, pełnej afrodyzjaków…

Pewnie myślisz sobie, że przygotowanie takiego dania w domu jest trudne, albo kosztowne…?! Otóż nie! nic bardziej mylnego. Wyśmienita kolacja w domu dla dwóch osób za niecałe 60 zł (w produktach) 🙂 Jeżeli zaciekawiłeś się, to zapraszamy Ciebie to poznania autorskiego przepisu naszego Szefa Kuchni Hotelu Skipper *** Łukasza Stankiewicza.

 


Łosoś w sezamie na zielonej sałatce ze szparagów z truskawkami

i puree z fioletowego ziemniaka


 danie_walentynkowe (1)
Potrzebne składniki, z których przygotujesz 2 (dwie) porcje dania:

Fioletowe ziemniaki – to inaczej chińska trufla, lub po prostu ziemniaki o fioletowym kolorze (smakują jak ziemniaki)
300g ziemniaków truflowych, lub zwykłych (ale wtedy nie uzyskasz fioletowego koloru)
50ml śmietany 34%
5g imbiru
20g masła
sól morska

Łosoś
180g łososia
50g białego sezamu
50g masła
4 łyżki oliwy
sól morska, pieprz świeży

Sałatka ze szparagów z truskawkami
200g szparagów
4 truskawki
1 pomarańcza
1 szalotka
6 pomidorków koktajlowych
1 łyżka miodu pomarańczowego, lub zwykłego
2 łyżki octu winnego jabłkowego
2 łyżki oliwy chilli, lub zwykła

Sos pomarańczowo-sojowy
100 ml soku z pomarańczy
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu imbirowego, lub zwykłego
30g zimnego masła

 

danie_walentynkowe_hotel_skipper

Przygotowanie dania następuje w etapach:

Puree z ziemniaka fioletowego z imbirem
1. ziemniaki ugotuj w mundurkach
2. w rondlu zagrzej śmietankę z kawałkami imbiru i masłem
3. przetrzyj ziemniaki lub zmiksuj dodając ciepłej śmietanki
4. dopraw solą
5. przełóż do rękawa cukierniczego

Łosoś z sezamie
1. łososia dopraw solą morską i pieprzem
2. obtocz w sezamie i smaż na maśle z dodatkiem oliwy

Sałatka ze szparagów z truskawkami
1. szparagi pozbaw twardych końcówek
2. pokrój je na cienkie paski, użyj obieraczki do warzyw i je sparz
3.truskawki pokrój w cienkie plastry
4. pomarańcze obierz ze skóry i wytnij segmenty
5. szalotkę pokrój w drobna kostkę
6. pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki
7. w osobnym naczyniu rozpuść miód pomarańczowy  z octem jabłkowym, dodaj odrobinę oliwy chilli
8. wymieszaj wszystkie składniki razem, dopraw solą morską i pieprzem

Sos pomarańczowo sojowy
1. zagotuj sok z pomarańczy wraz z miodem imbirowym i sosem sojowym
2. odparuj i zagęść zimnym masłem
3. dopraw solą i pieprzem

teraz połącz wszystkie elementy artystycznie na talerzu wg własnej wizji i… BON APPETIT

 

szef kuchni _ Lukasz Stankiewcz_Hotel_Skipper

 

 

 

 

 

Łukasz Stankiewicz
Szef Kuchni Hotelu Skipper***

 

poznaj nasze miejsce na wyjątkową kolację –> MOSTEK KAPITAŃSKI 


Jeżeli spodobał Wam się powyższy wpis – śmiało go udostępnij! Jednocześnie zapraszamy Ciebie do śledzenia nas na: facebook-u, instagramie oraz na naszym blogu.

  • Oto wspaniay Skipper team kolejne przygotowania do wesela na finiszu
  • Troch czasu mino od HMC2019 Ale w kocu artyku nr
  • plaa i nasz cypel Wyjtkowe miejsce w Polsce
  • witeczny czas start mikojaki wigiliafirmowa hotel hotelskipper hotel smile umiech
  • witeczny czas   wesoychwit wita hotel hotelnadmorzem rodzinnewita
  • witeczny czas za nami  dzikujemy e bylicie Pastwo z
Napisz do nas

Masz jakieś pytania? Napisz do nas! Postaramy się odpowiedzieć najszybciej jak to tylko możliwe.

Start typing and press Enter to search